Unul dintre cele mai celebre ceasuri din lume este, cu siguranță, modelul OMEGA Seamaster Professional Diver, binecunoscut tuturor amatorilor de aventuri din filmele cu James Bond, filme în care acest magic ceas îl ajută pe erou să iasă dîn situațiile cele mai dificile.
Vă prezentăm mai jos versiunea mai accesibilă din punct de vedere preț a acestui ceas și anume cea cu un mecanism foarte precis cu cuarț. Din păcate scanurile nu pot reda frumoasele valuri albastre, în relief, ale cadranului.

Ceasul functioneaza pâna la o adâncime de 300 m, are o coroană protejată care se înșurubează, o lunetă rotitore unidirectională si un cerc cu diviziuni de 60 minute. Cristalul de safir este anti-reflex, iar capacul de închidere este înșurubat și el. Atât indecșii de ore de pe cadran, cât porțiuni din acele indicatoare, sunt luminiscente, ceea ce le face perfect vizibile în intuneric. Rotirea punctului luminos de pe secundar este cu adevărat spectaculoasă.

La ora 10 se află o supapă pentru heliu, brevetată de firma Omega, a cărei utilitate o explicăm în cele ce urmează.
Aerul atmosferic este inutilizabil la scufundări profunde, deoarece azotul din el devine toxic pentru organism, aceasta de la o adâncime mai mare de 60 m. Pentru a efectua lucrări la adâncimi mari, scufundătorii profesioniști se instalează pentru câteva zile într-un clopot. În interiorul acestuia circulă un amestec de gaze, unul dintre ele fiind heliul. Presiunea este mărită în mod treptat pentru a o atinge pe cea a apei de la adâncimea de lucru. Scufundătorul, aflat în interiorul clopotului, este coborât până la adâncimea de intervenție, după care el iese din clopot.

Odată lucrările terminate, scufundătorul revine în clopot, care este ridicat la suprafața apei. Amestecul de gaze din clopot este readus apoi la presiunea atmosferică. Acesta este momentul în care trebuie deschisă supapa de heliu a ceasului, pentru a permite heliului să iasă din interiorul carcasei ceasului.

Heliul, fiind un gaz foarte ușor, și aflându-se și sub presiune, pătrunde în interiorul ceasului prin garniturile de etanșare. Când presiunea amestecului de gaze revine la cea atmosferică, presiunea heliului acumulat în carcasă poate să împingă în afară geamul ceasului, motiv pentru care este necesar ca heliul să fie eliminat, ceea ce se face simplu, prin deschiderea temporară a supapei.
Supapa are o construcție specială, care face ca ceasul să rămână etanș până la 50 m chiar dacă supapa nu este înșurubată la loc.

Către: Revue Thommen GT 1885 ->

 

Ne puteti contacta la: info
Tel.: 231 45 66 Fax: 231 29 80
Pagina de intrare: www.ceasuri.ro
Creat: 19.10.07. Modificat: 19.10.07
Copyright © 2007 by Galt orologerie elvetiana. All rights reserved.

Ora și temperatura în București